Experimentarium

Experimentarium - Trappe i kobber

Indrukwekkende entree van koper in de hal van het nieuwe Experimentarium.

Experimentarium heropend met een indrukwekkende entree.

 

In januari 2017 is het  Experimentarium heropend na een uitbreiding en renovatie. Centraal in het gebouw is een indrukwekkende entree gecreëerd bestaande uit een dubbele trapopgang die in elkaar verstrengeld lijkt. De trap is met koper bekleed en geleverd door KME en onze Metalcenter Group A/S. 

 

Eén constructie met diverse functies.

Na de renovatie, die begin 2014 is gestart, na een vernietigende brand in 2015, verwelkomd het Experimentarium nu met trots haar bezoekers in het uitgebreide en vernieuwde gebouw in Hellerup. Experimentarium biedt haar bezoekers een unieke interactieve leerervaring voor volwassenen en kinderen in de wereld van de wetenschap.

 

Het middelpunt van architectuur van het gerenoveerde gebouw zijn de twee enorme, met koper beklede, stalen trappen die DNA uitbeelden. Deze trappen zijn niet enkel essentieel voor de toegang van het gebouw het verbeeld tevens dat het universum van de wetenschap het startpunt is van de vele avonturen die Experimentarium te bieden heeft.

 

Close up picture af trappen udført i TECU copper

TECU Classic koper

De indrukwekkende trappen zijn ontworpen door  CEBRA Architecture en vervaardigd door CSK Stålindustri A/SAE Stålmontage A/S was verantwoordelijk voor de koperen bekleding. De trappen zijn bekleed met ongeveer 10 ton TECU Classic koper (dikte 0.7 mm). Het koperen aangezicht tezamen met het indrukwekkende ontwerp van de nieuwe trappen lacht op spectaculaire wijze de bezoekers tegemoet wanneer ze het gebouw betreden. 

 

Het bekleden van een gedraaide structuur

Lars Bøje van AE Stålmontage A/S was de project manager verantwoordelijk voor het koper bekleden van de trappen.

De trappen zijn als een DNA streng in elkaar gedraaid. Door de 3 dimensionale vorm moest er anders worden gewerkt dan bij normale plaatbewerking, zegt Lars Bøje en vervolgt:

We moesten lokaal installeren. Daarom heeft CSK Stålindustri ons een maquette van de trap beschikbaar gesteld waarop we onze montage technieken konden uitproberen om uiteindelijk de beste techniek in te zetten.


Deze ‘best practice’ moest niet alleen snel en functioneel zijn maar ook voldoen aan de veiligheidsregelementen ter plaatse.


Het koper is door middel van lijmverbindingen met het staal verbonden maar vanwege risico’s bij brand moesten de panelen ook onzichtbaar mechanisch worden verbonden. Aan de zijkanten zijn verzonken groeven gemaakt waarmee de panelen zijn vastgezet. Door een kleine overlap wordt deze bevestiging aan het zicht onttrokken.  

 

Nog meer spannende koper projecten

Wilt u nog meer voorbeelden van onze projecten met koper bekledingen? Kijk dan eens naar dit project bij de Syddansk Universiteit in Odense Denemarken. 

 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met  AE Stålmontage

 

  • Experimentarium close up
  • Experimentarium - Total length: 185 meters
  • Experimentarium - TECU classic copper cladding with 0,7 mm thickness

Andere projecten die u mogelijk interesseren:

The Maersk Tower
Universiteit van Zuid-Denemarken