Anodiseren

Aluminium item anodised in 4 different colors.
Aluminium item geanodiseerd in 4 verschillende kleuren.

Een elektrochemische oppervlakbehandeling, ookwel anodiseren, is het proces van het verhogen van de natuurlijke oxidelaag die zich op het aluminium oppervlak heeft gevormd wanneer het in contact komt met zuurstof.

De oxidelaag wordt verhoogd door middel van elektrische stroom, dat het aluminium oppervlak duurzamer maakt. Het is tevens mogelijk anodisering te gebruiken voor decoratieve doeleinden omdat het geanodiseerde oppervlak kan worden gelakt. Vanuit een esthetisch oogpunt conserveert anodiseren het metalen oppervlak van aluminium en zorgt het ervoor dat het meer uniform lijkt.

Onderstaand vindt u informatie over het anodiseringsproces evenals aanbevolen toepassingsgebieden voor geanodiseerd aluminium ten opzichte van de dikte van de oxidelaag.

Het anodiseringsproces

Zoals u kunt zien op de bijbehorende afbeelding, wordt er een stuk aluminium in een elektrolytisch bad gedompeld en elektrische stroom wordt door de elektrolytische oplossing gevoerd. Aluminium functioneert hier als de anode-elektrode van een elektrisch circuit, vandaar de naam anodiseren. Het elektrolytische bad vormt een oxide film die in plaats van op het oppervlak van het metaal te blijven, wordt opgenomen in het aluminium.

eloxering_process_front.jpg

De dikte van de oxidelaag bepaalt de toepassing

De verschillende factoren van een elektrolytisch bad, bijvoorbeeld de temperatuur, de stroomsterkte en de tijd, zijn allen van invloed op de dikte van de oxidelaag. De dikte van de oxidelaag beïnvloedt de toepassingsgebieden van de verschillende geanodiseerde aluminium stukken:

 

Normale anodisering
10 µm  Normale spanning binnenshuis
15 µm  Zware slijtage binnenshuis en buitenshuis in droge en zuivere lucht.
20 µm  Normale tot zware spanning buitenshuis, bijvoorbeeld bij transport en constructie. Grote spanning onder chemische invloeden binnenshuis, bijvoorbeeld in de voedselindustrie.
25 µm  Het oppervlak wordt blootgesteld aan grote spanning in de vorm van een corrosieve omgeving of slijtage

 

Gids voor laagdikte

Als u niet zeker weet met hoeveel µ uw oppervlak te anodiseren of als u andere vragen heeft over het proces, wil ons vakkundige team u graag helpen met begeleiding en instructies.

 

Anodiseringsproces in foto's:

  • Anodiseren: voorbereiden aluminium items
  • Anodiseren: voorbehandeling
  • Aluminium items die worden geanodiseerd
  • Geanodiseerde items