Aluminium in de voedselindustrie
Als er aluminium wordt gebruikt in de voedselindustrie, bestaan er voorschriften betreffende wat de inhoud van elke aluminiumlegering moet zijn voor toepassingen in de voedselindustrie.
Op deze pagina vindt u een lijst met de maximale tolerantiewaarden in verband met het gebruik van aluminium in de voedselindustrie. Onze verklaring van overeenstemming met betrekking tot deze tolerantiewaarden is hier tevens beschikbaar voor downloaden. De tolerantiewaarden worden gespecificeerd in overeenstemming met EN 602:2007.
Maximale mogelijke inhoud van elementen in aluminium legeringen.
In de onderstaande tabel staat de maximale inhoud van verschillende elementen in aluminium legeringen die worden gebruikt in de voedselindustrie:
Element | max. inhoud %(volgens massa) |
Silicium | 13,5 |
IJzer | 2 |
Koper | 0,6 |
Mangaan | 4 |
Magnesium | 11 |
Chroom | 0,35 |
Nikkel | 3 |
Zink | 0,25 |
Zirkonium | 0,3 |
Titanium | 0,3 |
andere elementen | 0,05 elk |
0,15 totaal |
De volgende legeringen kunnen onder andere worden gebruikt in de voedselindustrie:
Platen: 1050, 3003, 5005, 5754, 5083 en 6082
Profielen: 6060, 6063, 6005 en 6082
Niettemin moet worden opgemerkt dat de meeste legeringen in de voedselindustrie kunnen worden gebruikt mits het aluminium een oppervlakbehandeling heeft gehad in overeenstemming met de betreffende doelstelling.