Lassen

Het lassen van aluminium

Robotlassen van aluminium items: Platform gemaakt van tranenplaten

Lassen is het proces van het samenvoegen van twee materialen door middel van fusie. Aluminium kan worden gelast en lassen kan bijvoorbeeld relatief snel zorgen voor lucht- en waterdichte verbindingen. Er zijn echter meerdere factoren waar rekening mee moet worden gehouden, vooral om een bevredigend resultaat te verkrijgen. Dit artikel beschrijft sommige van de belangrijkste factoren waar u rekening mee moet houden wanneer u aluminium last.

Aluminium vormt een oxidelaag

Een oxidelaag vormt zich op een aluminium oppervlak wanneer het in contact komt met zuurstof. De oxidelaag heeft een smeltpunt van 2060 ºC, en daarom smelt de laag niet tijdens het lassen. Tegelijkertijd versnelt de hitte van het lasproces de vorming van een oxidelaag, waardoor het moet worden verwijderd voor of tijdens het lasproces om het mogelijk te maken om aluminium te lassen. Er zijn verschillende methoden voor het verwijderen van de oxidelaag. Ook zijn er speciale lasmethoden om de oxidelaag af te breken. Dit is TIG- of MIG-lassen.

Aluminium heeft een laag smeltpunt en een voelt snel heel warm aan.

Het smeltpunt van aluminium ligt bij ongeveer 660 °C, hetgeen relatief laag is, vergeleken met staal, dat een smeltpunt heeft van ongeveer 1500 ºC. Relatief veel warmte moet tijdens het lassen van aluminium worden toegepast, omdat de specifieke warmte van het metaal tweemaal dat van bijvoorbeeld staal is.

Waterstof kan porievorming veroorzaken

Het lassen van aluminium brengt het gevaar van porievorming met zich mee. Porievorming treedt op bij het afkoelen van het metaal. Het is het vrijkomen van waterstof dat is opgelost in het gesmolten aluminium en dat, wanneer te grote hoeveelheden aanwezig zijn, wordt verwijderd tijdens het koelen van aluminium. De ontwikkeling van gas kan resulteren in porievorming in het aluminium.

Als u twijfelt over welke legeringen geschikt zijn voor lassen, helpt ons vakkundige team u graag verder met hun uitgebreide materiaalkennis, door u te adviseren en te begeleiden met de keuze van de legering

 

 

 

In deze video tonen we u het handmatig en het robotlassen van aluminium:

Wilt u meer weten?

Bewerken - frezen en draaien
Ponsen
Lasersnijden
Snijden