Walsrichting

For machining purposes, it is important to find the rolling direction
Walsrichting

Op het oppervlak van een gewalste plaat kan men structuurlijnen zien die zijn achtergelaten door de walsen. Deze lijnen bepalen de walsrichting. Gezien het eindgebruik van de platen kunnen er situaties zijn waar het wenselijk is om aandacht te besteden aan de walsrichting.

Definitie walsrichting

Hier bij Alumeco gebruiken we de volgende definitie betreffende de walsrichting: De walsrichting is parallel aan de structuurlijnen op het oppervlak. Dit wordt geïllustreerd met de bovenstaande afbeelding.

De walsrichting is belangrijk voor de esthetische uitzicht.

Zoals u op de volgende afbeeldingen kunt zien, creëert de walsrichting structuurlijnen op het aluminium oppervlak. Voor het verkrijgen van een uniforme look, is het daarom belangrijk om bijvoorbeeld de gewalste platen te plaatsen met de walsrichting in dezelfde richting. Op deze wijze heeft de afgewerkt plaatstructuur een superieur, uniform uitzicht waar de structuurlijnen elkaar volgen.

Niet alleen esthetisch maar ook praktisch

De kennis van de walsrichting heeft niet alleen esthetische voordelen. Tijdens de bewerking van gewalst metaal is het belangrijk rekening te houden met de walsrichting. Wanneer bijvoorbeeld aluminium de verkeerde kant opbuigt ten opzichte van de walsrichting, bestaat het gevaar van een breuk in het metaal.

Voorbeeld van indicaties van de walsrichting op gezaagd materiaal

Als u in het onderstaande voorbeeld de walsrichting wilt aangeven op het gezaagde materiaal, zal deze 300mm zijn:

Rolling-direction6.jpg
  • Walsrichting: Voorbeeld 1
  • Walsrichting: Voorbeeld 2
  • Walsrichting: Voorbeeld 3
  • Walsrichting: Voorbeeld 4