Legering 6026

Op deze pagina vindt u informatie over onze legering 6026. Deze legering is kortspanend zonder grote hoeveelheden lood, waardoor de naleving van de bepalingen van de RoHS-richtlijn wordt gegarandeerd.

Legering 6026: Kortspanend met minder lood

De verwerking van aluminium leidt tot spanen die problemen kunnen veroorzaken voor de machines die worden gebruikt tijdens de verwerking. Om ervoor te zorgen dat de spanen zo min mogelijk hinder veroorzaken, is het een voordeel als ze kort zijn zodat ze kunnen afbreken zonder hinder te veroorzaken voor de machines.

Het is al jaren een vaststaand feit dat het toevoegen van lood aan aluminium legeringen creëert die kortspanend zijn.

'Als aluminium wordt gedraaid en gefreesd, produceert het gewoonlijk lange spanen die in de machine blijven steken. Maar lood zorgt ervoor dat de slijpsels afbreken en van de machine vallen. Dit voorkomt dat zij het proces niet onderbreken op de machine,' aldus René Christensen, kwaliteitsmanager bij Alumeco.

Van lood tot bismut

Na de ontdekking van het positieve effect van lood op de legering, was het de taak om de originele loodlegering, 6262, verder te ontwikkelen en haar loodinhoud te verlagen.

'In eerste instantie konden we geen vervanging vinden. We werden pas succesvol na verschillende pogingen met bismut toe te voegen wat een materiaal is dat sommige van de loodeigenschappen heeft. Het werkt op dezelfde manier als lood en het is niet zo'n problematische zware metaalsoort als lood,' zegt René Christensen en vervolgt:

'De volgende ontwikkeling van het product kwam toen de RoHS-richtlijn nieuwe vereisten implementeerde voor de loodinhoud. Sindsdien kon er niet meer dan 40g lood in een legering zitten en we hebben extra verbeteringen aangepast om de loodinhoud te verlagen.

6026 voldoet volledig aan de RoHS-richtlijn

De RoHS-richtlijn is een EU-verordening die eisen stelt aan de maximale inhoud van bijvoorbeeld lood in verschillende metalen, met inbegrip van aluminium legeringen die worden gebruikt in elektronische en elektrische apparatuur. Als antwoord op de RoHS-richtlijn hebben we de legering 6026 ontwikkeld, die de nieuwste versie is van het bovengenoemde product:

'Dit is een nieuw ontwikkelde legering waar we hebben geprobeerd om de dingen net iets anders te doen. In overeenstemming met de feedback van klanten werkt het erg goed en produceert het spanen die beheersbaar zijn.'

Hoewel de nieuw ontwikkelde legering veel minder lood bevat dan zijn voorganger, zijn er nog steeds veel mogelijke toepassingsgebieden.

'Omdat het een 6000-legering is, kan het worden geanodiseerd en worden gebruikt als decoratief oppervlak, gesoldeerd, enz. Het is buigzaam en biedt talrijke mogelijkheden voor bewerking. Niettemin adviseren we dat onze klanten de eerste, buitenste laag frezen als zij het gaan gebruiken voor decoratieve doeleinden,' adviseert René Christensen.

De volgende tabellen geven een overzicht van de eigenschappen, de compositie en mechanische waarden van legering 6026.

Wilt u meer weten?

Informatie over RoHS